Kuten kuvasta voi päätellä niin olen ollut peukaloleikkauksessa ja edessä on elämäni tylsimmät 2kk. Tylsää, turhauttavaa, raivostuttavaa. Kaikki tekeminen on hankalaa ja kun aurinko vihdoin paistaa ja voisin rentoutua mökillä aurinkotuolissa tai olla ratsastamassa niin istun sisällä ja murjotan ja katson Olympialaisia. Ei tällä paketilla paljon huvita rannalle lähteä hikoilemaan, saati sitten että saisin levitettyä aurinkorasvaa että edes voisin olla auringossa. Ja valitettavasti se ei ole ainoa ongelmani, jokainen voi itse kokeilla miten hankalaa on suihkussa käyminen vasen käsi pussissa kohti kattoa ja oikealla kädellä peset itseäsi, varsinkin oikean kainalon peseminen vaatii ranteen kääntämistä sellaiseen asentoon että pelottaa että se katkeaa :). Perunan kuoriminen on mahdotonta, eli pasta ja riisi linjalla mennään. Ruokakaupasta voi ostaa vain sen verran että saa kaiken mahtumaan yhteen pussin ja kannettua yhdellä kädellä, lasia on mahdotonta pitää kädessä ja hiusten laittaminen ponihännälle on vaatinut hieman harjoittelua. Kyllä sitä aika nopeasti oppii tekemään asioita yhdellä kädellä ja neljällä sormella, mutta siitä huolimatta tämä tilanne on tylsä, turhauttava ja raivostuttava. Onneksi apu on ollut lähellä!
Tämä tarkoittaa myös sitä että oppisopimuskoulutuksen aloittamisajankohta siirtyy. Sairauslomaa on 9.9. asti ja kouluun meinaan mennä kun se alkaa 10.9. mutta siinä vaiheessa peukalo tuskin vielä on täysin käyttökelpoinen, joten näillä näkymin uusi aloituspäivä tallilla on 1.10.
Viime päivinä olen myös tehnyt päätöksen mihin haluan opintojeni aikana suuntautua ja valintani ovat: Ratsun peruskouluttaminen, Hevossiittolassa työskenteleminen, Hevoskasvattajana toimiminen ja Työskenteleminen siitos- ja urheiluhevosten kanssa. Ratsun peruskouluttamiseen kuuluu mm opettaa hevonen juoksutukseen, irtohypyttää hevosta, sisäänratsastaa ratsuhevonen, alkukouluttaa ratsuhevonen ja valmistaa esittämiskuntoon ja esittää nuori ratsu. Hevossiittolassa työskenteleminen osioon kuuluu mm valvoa varsominen, käsitellä, hoitaa ja ruokkia eri-ikäisiä varsoja, toimia avustajana varsanopetuksessa sekä aikuisten hevosten ja eri-ikäisten varsojen hyvinvoinnista huolehtiminen tallissa, pihatossa ja laitumella. Hevoskasvattajana toimiminen vaatii että osaa suunnitella jalostuseläinten valintaa, toteuttaa varsojen valmennusohjelmaa, toimia asiakaspalvelutilanteissa, tehdä varsojen ja hevosten näyttelysuunnitelman sekä esittää hevosen. Työskenteleminen siitos- ja urheiluhevosten kanssa ammattitaitovaatimukset täyttävä opiskelija osaa mm ratsastaa tahdissa ja tasapainossa tasolla Helppo C, huolehtia hevosten kavionhoidosta sekä tarkkailla valmennuksen vaikutusta hevosen lihavuus- ja lihaskuntoon sekä liikkeiden puhtauteen. Nähtäväksi jää tuleeko suunnitelmiin muutoksia siinä vaiheessa kun teemme koululla henkilökohtaisen opetussuunnitelmani.
Aikuinen nainen päättää vaihtaa tutun, turvallisen ja siistin sisätyön tallihommiin ja hevostenhoitoon.
28. heinäkuuta 2012
16. heinäkuuta 2012
Diagnoosi: Murtunut peukalo
Käynti lääkärillä tänään vahvisti epäilykseni siitä että peukalossa ei ole kaikki kunnossa viime viikolla tapahtuneen ratsastusonnettomuuden jälkeen. Viime keskiviikkona kun kävin ratsastamassa tarkoitus oli hypätä vuokrahevosen kanssa pieni este mutta jostain syystä hevonen kompuroi esteellä ja kaatui. Minä lensin selästä kuin leppäkeihäs ja tömähdin maahan oikealle olkapäälle ja siinä samassa rytäkässä vasen peukalokin sai osansa. Hevosellakin kävi huono tuuri sillä se sai hieman verta vuotavan haavan oikean silmän yläpuolelle sekä turpaan, onneksi ei mitään sen vakavampaa! Hetki siinä ilmalennon jälkeen meni että pääsin jaloilleni ja tarkastettua että hevonen ei onnu tai ole peloissaan jonka jälkeen kipusin takaisin satulaan ja kävelimme hetken ennen kuin lopetimme ratsastustuokion siihen.
Muutaman päivän sekä peukalo että olkapää olivat todella kipeät! Olkapää on lähtenyt parantumaan hitaasti mutta varmasi, mutta peukalo ei, ei taivu normaalisti ja on vieläkin hieman turvonnut. Kai se on lääkärillä käytävä että saa varmuuden siihen onko vääntymisiä, repeytymiä, murtumia yms. jotka vaativat lääkärin hoitoa. Ei muuta kun lääkäriaseman päivystykseen istumaan ja noin tunnin odottelun jälkeen pääsin lääkärin vastaanotolle ja röntgeniin. Olkapään röntgenkuvista ei löytynyt mitään normaalista poikkeavaa mutta peukalossa on murtuma. Jaahas! Lääkäri kirjoitti lähetteen käsiortopedille joka tekee päätöksen vaatiiko peukalon vamma lisähoitoa tai pahimmassa tapauksessa jopa leikkausta… Ei naurata ei! Tässä sitä nyt sitten odotellaan ranne-/peukalotuki kädessä ortopedin soittoa. Toivottavasti tämä ei muuta opiskelujen aloitusajankohtaa!
9. heinäkuuta 2012
Valinnan vaikeuksia
Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa oli paikalla myös oppisopimustoimistolta koulutustarkastaja jolta sain kansiollisen papereita sisältäen mm. hevostalouden koulutusohjelman. Olen lähipäivien aikana tutustunut kyseisten papereiden sisältöön ja kesän aikana tulisi tehdä päätös mihin haluan opintojen avulla erikoistua, ravihevosten hoitamiseen, ratsuhevosten peruskouluttamiseen, hevoskasvatukseen, hevosharrastepalvelujen tuottamiseen, kengittämiseen, hevosvarusteiden valmistamiseen vai ratsastuksenohjaajaksi. Kaikille pakollisia opintoja ovat Hevostenhoito ja hyvinvoinnista huolehtiminen 10 ov ja Yrittäminen hevostalousalalla 10 ov. Tämän lisäksi pitäisi valita edellä mainittujen tutkinnonosien "alaryhmistä" 40 ov, riippuen siitä mikä osa-alue kiinnostaa. Vaikeaksi valinnan tekee se että suurin osa "alaryhmistä" ovat 10 ov mittaisia opintoja ja neljästäkymmenestä vaihtoehdosta on hankala valita ne neljä jotka kiinnostaa eniten. Vaihtoehtoja joista valita ovat mm. Tallin ja talliympäristön hoitaminen, Ratsuhevosten hoitamien, Erikoistuminen ratsuhevosten peruskouluttamiseen, Hevossiittolassa työskenteleminen, Hevoskasvattajana toimiminen, Hevosvarusteiden huoltaminen ja valmistaminen, Ratsastustaidon kehittäminen Peruskengityksen tekeminen, Hevosten hoitaminen ja ruokinta jne. jne. Ei kai tässä muuta voi kun tutustua jokaiseen vähänkin mielenkiintoiseen aiheeseen ja lukea mitä opinnot pitävät sisällään ja sen perusteella tehdä päätös. Kiinnostavia aiheita on paljon. Ei muuta kun mietintämyssy päähän!
Miten tähän pisteeseen ollaan tultu
Työskentelin n 14 vuotta ilmailualalla asiakaspalvelussa ja suurimman osan ajasta viihdyin työssäni todella hyvin, mutta jouduin myös viimeisten vuosien aikana kokemaan yt-neuvottelut, liikkeenluovutukset ja muita kyseistä alaa koskevat muutokset. Koin että työssäni asiat menivät vain huonompaan suuntaan ja aloin miettiä työpaikanvaihtoa. Sain yllättävän nopeasti uuden työpaikan samalta alalta, mutta valitettavasti uusi työpaikka ei vastannut odotuksiani ja sanoin itseni irti heinäkuussa 2011 vain 8kk työsuhteen jälkeen.
Juuri kun olin lopettanut työt luokkakaveri lukioajoilta, johon olin sattumalta törmännyt hevostallilla, otti minuun yhteyttä ja kysyi kiinnostaisiko minua ratsastaa hänen islanninhevostaan 1-2 kertaa viikossa. Sattuipa sopivasti! Ja koska olin juuri lopettanut työni niin kyllähän sitä työttömällä oli aikaa vaikka mihin :) Ja tällä tavalla saisin ratsastaa vähän halvemmalla ja samalla ottaa enemmän vastuuta hevosen hoidossa kuin jos kävisin ratsastuskoulun ratsastustunneilla jolloin hevosten hoitaminen olisi vain harjausta ja satuloimista, jos sitäkään.
Olin jo aikaisemmin miettinyt olisiko 36v naisella mitään mahdollisuuksia opiskella hevostenhoitajaksi aikuiskoulutuksen muodossa, mutta valitettavasti vaihtoehdot vaikuttivat rajallisilta, joten päätin hyödyntää työttömänä olemista hankkimalla kokemusta alalta osallistumalla TE-toimiston kautta työelämävalmennukseen. Työelämävalmennukseni aloitin joulukuussa hevostallilla Tuusulassa, ja viihdyin siellä 6kk jonka työelämävalmennus voi pisimmillään kestää. Tuli koettua tallitöiden todella raskas puoli talvipakkasilla ja sen ihanuudet keväällä auringonpaisteessa.
Maaliskuussa 2012 eteeni sattui Koulutuskeskus Salpauksen ilmoitus hevosalan aikuiskoulutuksesta oppisopimuksella. Sehän oli kuin tehtyä minua varten! Mitäköhän pääsyvaatimuksia heillä on? Montakohan opiskelijaa kyseiselle linjalle otetaan? Kysymyksiä oli paljon. Tiedustelin asiaa ja ainoa pääsyvaatimus oli alan työpaikka. Kuulosti helpolta, enköhän minä johonkin talliin pääsisi koulutukseen kahdeksi vuodeksi.
Onneksi olin elokuusta lähtien tutustunut myös henkilökuntaan tallilla jossa ratsastin kaverini hevosta, ja heidän kanssa oli tullut puheeksi kiinnostukseni
opiskella hevosalaa ja oppisopimuskoulutus, sillä tallin omistaja tarjosi minulle opiskelupaikkaa heidän islanninhevostallilta. Tarjous oli todella houkutteleva mutta halusin myös selvittää muiden mielenkiintoisten tallien mahdollisuutta tarjota oppisopimuspaikkaa ja sitten vertailujen jälkeen tehdä päätökseni. Päätöksenteko oli loppupeleissä helppoa sillä muilla talleilla ei ollut tarjota oppisopimuspaikkaa. Ilmoitin tallin omistajalle että otan vastaan paikan ja siitä päivästä lähtien olemme hoitaneet kuntoon paperihommia mitä koulutukseen liittyy sekä allekirjoittaneet sopimuksen oppisopimuskoulutuksesta, nyt enää odotan postia koululta ja että pääsen aloittamaan opiskelut elokuun alussa.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)